Frekvensomriktare

Frekvensomriktare effektiviserar drifter och sparar pengar

frekvensomriktare varvtalsstyrning
Frekvensomriktare ger en effektivare drift och varvtalsstyrning av elmotorer
Frekvensomriktare används för att varvtalsstyra 3-fas motorer. SIGBI System AB levererar prisvärde frekvensomriktare med en mängd funktioner från tillverkaren TOSHIBA. Toshiba är en av världens allra största och mest erfarna tillverkare av frekvensomriktare. Med väl genomtänkt design och stenhård kvalitetskontroll är det självklart att vi lämnar 3 års garanti. Vi levererar frekvensomriktare direkt från lager, för alla motorstorlekar från 0,18kW till 500kW. För verkligt krävande frekvensomriktardrifter med krav på positionering och encoderåterkoppling levererar vi även CDA3000 och CDB3000 från LTi DRiVES.
 • Energibesparing
 • Ekonomiska vinster
 • Fri hastighetsreglering av AC-motorer
 • Vi hjälper dig välja rätt frekvensomriktare, tel 042-65400

Dagens frekvensomriktare har förprogrammerade driftsätt och tydlig parameterjustering

Frekvensomriktare är idag inte svåra att ta i drift. Typiska applikationer för en frekvensomriktare är pumpdrift och fläktdrift. Att styra ett transportband med hjälp av en frekvensomriktare är lika enkelt. Frekvensomriktarna som vi jobbar med har kopplingsplintar för anslutning av potentiometrar men även digitala och analoga I/O:s. Detta ger de olika driftsätten för fläktkurvor, omrörare m.m. ovärderlig information vilket optimera styrningen och resultatet blir en lugnare och mer exakt drift.

När ska man sätta in frekvensomriktare?

Så fort man vill kunna reglera hastigheten på en motor, kanske via en givare men även enkelt förhand med en potentiometer så är en investering av en frekvensomriktare en smart lösning. För motorstyrning och automatisering av maskiner och processer där man utför positionering krävs frekvensomriktare med hög dynamik. Att tänka på:
 • Elmotordrifter med pumpstyrning eller fläktstyrning kräver tillförlitliga drivsystem med bra regleregenskaper.
 • För spindeldrifter behövs högfrekvensomriktare med god mudulation..
 • I kompletta system ingår alltid emc-filter.
 • I en del tillämpningar har man även behov av sinusfilter för att slippa skärmade motorkablar samt effektmotstånd för snabb inbromsning eller bromsning med hängande last.
 • För effektiv energibesparing behövs frekvensomriktare med låga förluster och goda regleregenskaper.

87-Hz metoden för ett bättre utnyttjande av motorn med fullt moment

Momentkurva för 87Hz-metoden
Momentkurva för 87Hz-metoden
Normalt sett tappar en asynkronmotor sitt moment efter att man har passerat 50 Hz.
Det finns det ett sätt att kringgå nämligen 87-Hz metoden. Begränsningen ligger i att man inte kan få ut mer spänning än de 230 Volt motorn är ansluten till. Däremot, om man D-kopplar motorn och ansluter till 400 Volt kan man under kortare stunder ta ut fullt moment ända upp till 87 Hz.

Integrerad Safety, STO, i flera frekvensomriktare, som standard

Säkerhet är a och o i en maskin. Våra frekvensomriktare som vi levererar har allt som oftast STO, Safe Torque Off, som standard. Att kunna bryta mellanledets spänning sätter drivsystemet och frekvensomriktaren i ett säkert tillstånd och servicepersonal och tekniker kan arbeta ostört utan att vara oroliga.

Kommunicera och synkronisera mot överordnade system med EtherCat och CANopen

Flera av frekvensomriktarna har olika optioner för att knytas och anslutas mot överordnade styrsystem. Mycket uppskattat är både EtherCat för de maskiner och anläggningar som exempelvis använder sig av Beckhoffs styrsystem. CANopen:s öppenhet och enkla åtkomst till frekvensomriktarens register och parametrar effektiviserar idrifttagningen. Några av de protokoll våra olika frekvensomriktare kan kommunicera med:
 • EtherCat, Beckhoff
 • Profibus, Siemens
 • CANopen

TOSHIBA översikt:

TOSHIBA översikt
TOSHIBA översikt

Produktöversikt TOSHIBA

Produktöversikt TOSHIBA frekvensomriktare
Produktöversikt TOSHIBA frekvensomriktare